Waarom yoga volgen?

Studies tonen aan dat yoga stress helpt te verminderen en dat het zorgt voor een lagere productie van het stresshormoon cortisol.

In onze cultuur is er een grote vraag naar efficiëntie en multitasking die in combinatie met nieuwe technologieën ervoor zorgt  dat alles sneller in kortere tijd wordt gedaan. Als we alles kort en snel gaan doen, komt er een onbalans  in ons hoofd en ons lichaam. Deze oneffenheden zorgen voor stress en het lichaam raakt uit balans.

75-90% van de ziekten in het westen vinden hun oorsprong in stress. Het is een wetenschappelijk feit dat het stresshormoon cortisol, als het voor lange periodes op ons inwerkt, leidt tot ontregeling en ziekte.

Er bestaan 3 types stress

  1. Lichamelijke stress: verwonding, ongeluk, trauma.
  2. Chemische stress: virussen, bacteriën, allergieën, bloedsuikerniveaus, hormonen, voeding.
  3. Emotionele stress: door bijv. de druk van een hypotheek of autolening, door enkelvoudig ouderschap, enz.

Yoga beoefenen kan onze fysiologie herstructureren en herschrijven

Om het stresshormoon te verminderen, combineert Yoga kalme, diepe en ritmische ademhalingen met lichaamsposes en vaste bewegingen. Het ritme en de bewegingspatronen vermeerderen stikstofoxide. Stikstofoxide ontspant de innerlijke spieren in het lichaam, omdat de bloedvaten zich gaan verwijden. Het doet de bloedsomloop en de bloeddruk stijgen. Wanneer de bloeddruk laag is, gaan de stresshormonen zich hieraan aanpassen en ontspannen. Zodra het lichaam en de geest vrij zijn van stress, kunnen die zich concentreren op groei en herstel. Onze spieren, ons zenuwstelsel, onze organen, onze hormonen, onze huid en onze botten werken samen. Ze communiceren synchroon met elkaar. Ze verjongen door yoga oefeningen te doen. Oude cellen worden effectief uitgescheiden door de aanmaak van nieuwe cellen. Sterkere en meer soepele spieren en gewrichten houden de organen gezond. Yoga stimuleert en geeft een boost aan de functies voor voortplanting en onderhoud in het lichaam.

Onze zintuiglijke vermogens gaan zich afstemmen op een vredevol innerlijk lichaam. Ze nemen de externe prikkelcoherentie aan van hoe we denken en hoe we ons voelen. Ons hart opent zich en we voelen ons compleet. Het gevolg is vreugde. We evolueren van een staat van overleven (in stress) naar een staat van bloeien, we veranderen van scheiding naar verbinding en we zien er gezond uit.

Add to cart