Wat zijn de voordelen van een gezonde ademhaling en meditatie?

Je brein heeft zuurstof nodig om goed te functioneren. Bij een niet optimale ademhaling is de toevoer van zuurstof ook niet optimaal. Bij een tekort aan zuurstof zal je merken dat je je minder goed kunt concentreren. Je zal merken dat je minder helder kunt nadenken en beslissingen kunt nemen. Wanneer je jezelf aanleert om weer kalmer, bewuster en dieper adem te halen, zal er altijd voldoende zuurstof zijn waardoor je mentale helderheid beter is. 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer wij onze ademhaling wijzigen, de neuronen in onze hersenen geprikkeld worden om nieuwe neurologische modellen aan te wakkeren en te verbinden. Dit maakt de hersenen kneedbaar om synaptische verbindingen te reorganiseren voor een vlugger leerproces of een kortere herstelperiode bij letsels en verwondingen. Indien dit gepaard gaat met meditatie, draagt zij ertoe bij alle delen van de hersenen samen te laten werken om een duidelijkere samenhang te bereiken. Hierdoor kan de voorste hersenkwab het achterste hersengedeelte afkoelen; dit heeft te maken met ons overlevingsmechanisme en met ons onderbewust en gewoon gedrag dat nog in wording is. Indien het achterste hersendeel in samenhang is met de voorste hersenkwab, krijgen wij toegang tot het limbisch hersenstelsel. Dit hersenstelsel bestuurt het autonome zenuwstelsel. Dit “emotionele hersenstelsel” zorgt ook voor het chemische proces en het fysiologische evenwicht in ons lichaam.

Meditatie doet de hersenactiviteit /-golven vertragen en geeft ons bewust toegang tot het hersendeel dat voor ons onderbewust automatisch gedrag zorgt. Meditatie regelt en vermindert stresshormonen; we worden ons bewust van ons gewoon emotioneel gedrag. Zodra we ons bewust worden van ons gedrag,  kunnen we door meditatie nieuwe signalen naar onze hersenen sturen om nieuwe en een meer samenhangende chemie aan te maken. Indien de hormonen oxytocine, nitric oxide en vasopressine actief worden, openen zij ons hart en worden wij heel. Gevoelens van woede, angst, verraad, onveiligheid en scheiding domineren ons niet langer. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat oxytocine al onze cellen verjongt en ontstekingen en kanker voorkomt.  Deze verandering in de chemie wijzigt de manier waarop we voelen, handelen en denken.  We evolueren van overleven naar floreren, van zelfzucht naar onbaatzuchtigheid, van scheiding naar verbinding.

We komen tot zelfregulering als we onze zenuwen en hormonenstelsels kunnen regelen of sturen door middel van ademhalingstechnieken en meditatie. We worden dynamischer, rustiger en standvastiger in lichaam en geest. Onze hartslag en onze ademhaling weerspiegelen onze buitengewone fysiologische gezondheid. We vinden van onszelf dat we het juiste doen en zeggen. We zijn op het juiste ogenblik op de juiste plaats.

Ik ben me meer bewust van de link tussen mijn lichaam en mijn geest!
Helena
Managing director
Ik ben me meer bewust van de link tussen mijn lichaam en mijn geest!
Helena
Managing director
Add to cart